Alle detaljer er vigtige når du kaster dig ud i den forunderlige verden med såning af blomsterfrø ... Bliv klogere her ...
Når man sår blomsterfrø spiller sådybden som det første, en afgørende rolle for frøenes fremspiring, vækst og udvikling. Og der er flere vigtige punkter at overveje:
1. Frøstørrelse
Forskellige frø kræver forskellige sådybder. Større frø, som solsikker, fennikel og ærteblomst, kan plantes dybere end mindre frø, som for eksempel kæmpe verbena, fingerbøl og tobaksblomst, der kun skal sås på overfladen. En god tommelfinger regel er, at små frø sjældent skal dækkes med jord, men kun med et meget tyndt lag vermiculite ( som kan købes på planteskolen)
2. Jordtype
Jordens struktur og kompakthed kan påvirke, hvor gode forhold der er for en vellykket fremspiring. Sår du direkte i haven - i fx. løs og sandet jord kan frøene sås lidt dybere, hvor i tung og leret jord - bør frøene sås mere overfladisk.
Når du forspirer indenfor, brug gerne en økologisk såjord, evt. blandet op med lidt kokusmuld, som skal udblødes i vand, men som har en meget lækker og luftig struktur. Hvis du blander lidt perlite i jorden, giver du også jorden et lille løft, i forhold til strukturen, hvor rødderne har en bedre chance for at udvikle sig godt. Perlite kan også købes på planteskoler, eller på nettet.
3. Fugtighed
Frø har brug for den rette mængde fugt for at spire.
Når du har har sået frøene, lad bakken med frø trække vand nedefra.
I starten dækker jeg som regel bakken med plast, enten i form af et stykke frysepose, eller overdelen fra et minidrivhus. Dette lille trick holder på fugten og fremmer spiringen.
Vigtigst er - at når du ser spirer, er det vigtigt de små planter får luft, så der fjerner jeg med det samme plastikken helt væk.
4. Lysforhold
Nogle frø kræver lys for at spire, og derfor bør de ikke dækkes med jord, men gerne med et meget tyndt lag vermiculite. Andre frø kræver total mørke for at spire.
Det er vigtigt at læse frøpakken for at forstå de specifikke krav til de enkelte frø sorter.
Det er lidt af en videnskab - men glæden er altid stor når det lykkes - fordi man lige har sat sig ind i de forskellige forhold.
5. Temperatur
Temperatur påvirker også fremspiringen. Nogle frø har brug for en kuldeperiode for at spire, dette er ofte i staudeverdenen. De fleste sommerblomster spirer bedst ved en stuetemperatur på omkring 20 grader.
Nogle frø spirer ganske enkelt ikke, hvis de sås direkte udenfor for sent hen på foråret. Det gælder Fx. for havemælde, et årige riddersporer og valmuer.
Marts er et meget ideelt tidspunkt at få de nævnte her i jorden udenfor.
Tidspunktet
Sidst men ikke mindst, er tidspunktet for såningen af de specifikke frø meget vigtigt.
Hvis du sår for tidligt, og er for utålmodig, risikerer du at blive oversvømmet af småplanter indenfor, som alle kræver lys - gerne 12-14 timer om dagen og ikke står i alt for varme forhold, inden de skal plantes ud i midten af maj. Så overvej, at holde inde med ivrigheden, og så når frøene skal sås. Hvis du sår i februar - marts, kræver planterne ekstra tilskudslys indenfor, da dagens længde er alt for kort endnu, og lange ranglede planter, får en sværere start, når de skal ud og bo udenfor midt i maj. Så rettidig omhu ! Godt at skrive bag øret...
Ergo:
At forstå og anvende alle de rette informationer om det enkelte frø, er ret essentielt for at sikre den sunde og frodige blomsterhave, som du drømmer om.
Følg så anvisningerne og se efter på frøposen, og hvis du er i tvivl, er Google altid et godt sted at søge råd :-)
Hvis du vil have flere tips og tricks om blomsterdyrkning - kommer der næste gang lidt introduktion til hvilke metoder du kan tage i brug, når du skal igang med såningen.
Hvis du er helt nybegynder, anbefaler jeg bogen 'økologiske blomster, blomsterbondes dyrk selv guide'. Bogen er proppet med gode tricks til at få succes med at dyrke blomster til din have og til dine buketter.
Kærlig hilsen Rikke
Comments